Newsec Property Outlook, Autumn 2021

Loģistika, loģistika, loģistika

Šajā Newsec Property Outlook izdevumā Newsec aplūko industriālā tirgus tendences Ziemeļvalstīs un Baltijā, īpašu uzmanību pievēršot loģistikai. Pārskatā Newsec identificē vairākas tendences, kuras iepriekš netika izceltas.

Newsec var secināt, ka loģistikas tirgū Ziemeļvalstīs un Baltijā ir nepietiekams piedāvājums. Rītdienas tirgu virzīs digitalizācija, vides, sociālās un pārvaldības faktori, kā arī jaunās tehnoloģijas, turklāt spēcīga ārvalstu interese turpinās samazināt ienesīgumu.

GALVENĀS IEZĪMES

  • Ārvalstu investori Ziemeļvalstīs un Baltijā veido vairāk nekā 50% no industriālā segmenta darījumu apjoma – šis ir vienīgais segments, kurš piesaista tik lielu ārvalstu investoru interesi
  • Loģistika ir visstraujāk augošais apakš-segments, taču arī vieglā rūpniecība un noliktavu segments ir ieguvēji loģistikas tirgus augšanas rezultātā.
  • Ziemeļvalstu un Baltijas loģistikas tirgos piedāvājums ir nepietiekams, atpaliekot no dažiem mazākiem Eiropas tirgiem mūsdienīgu loģistikas platību ziņā – gan absolūtās vērtībās, gan uz vienu iedzīvotāju.
  • Pēdējo 5 gadu laikā ienesīguma starpība starp biroju un loģistiku ir ievērojami samazinājusies – no 200 līdz 100 bāzes punktiem, un paredzams, ka starpība samazināsies vēl vairāk.
  • 2021. gads Ziemeļvalstīs un Baltijā ir visu laiku spēcīgākais gads darījumu apjoma ziņā, ko daļēji veicināja nozīmīgas investīcijas loģistikas segmentā.
  • Industriālais segments nākotnē, visticamāk, izskatīsies ievērojami savādāk nekā tas izskatās šodien – digitalizācija, vides, sociālās un pārvaldības faktori un jaunās tehnoloģijas veicinās segmenta attīstību.